Naslovnica BiH Dodik: U RS će odluka o NATO-u na referendum…

Dodik: U RS će odluka o NATO-u na referendum…

319
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da će odbaciti svaku “izokrenutu interpretaciju” dogovora o Programu reformi, te onoga što je usaglašenost sa članovima “Kvinte” te drugim članovima Predsjedništva BiH.

“RS ima namjeru da svaku odluku vezano za vojnu integraciju s NATO-om da na odlučivanje narodu na referendumu” – rekao je on.

Na prijemu u Kasarni “Kozara”, u povodu pravoslavnog Božića, Dodik je ponovio da je stav RS-a vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi.

“U Programu mjera koji smo dostavili podrazumijeva se ponovo afirmacija prava da se o tome odlučuje i da se nijedna odluka o integracijama neće dogoditi bez Predsjedništva BiH i Parlamentrane skupštine. To do sada nismo imali ni u jednom dokumentu. Iz više razloga ne može se prihvatiti da se krećemo prema NATO-u, a jedan od osnovnih jeste što smo imali negativno iskustvo. Ako zaboravimo da su nas bombardovali…, onda bi opravdali te stvari”… – rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni “Kozara”.

Za Program reformi je rekao “da nije ANP”.

Ponovio je da RS “neće granicu na Drini sa Srbijom” te da će tražiti da, jednako kako se planiraju vježbe s NATO-om i drugim, više pažnje posvjeti i vježbama sa vojskom Srbije.

Uvjeren je da u BiH neće biti nestabilnosti, a da “jedina opasnost postoji od terorizma”.

Dodik je ponovio da 9. januar ostaje “dan RS”, iako ga je osporio Ustavni sud BiH.