Naslovnica Politika Dodik u Mostaru: Izlišno je razgovarati o bilo čemu

Dodik u Mostaru: Izlišno je razgovarati o bilo čemu

503
Milorad Dodik večeras u Mosraru tokom susreta sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem; foto: ilustracija

Mostar — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik izjavio je u nedjelju uveče u Mostaru o konačnom formiranju vlasti godinu dana nakon održavanja općih izbora u BiH kako je “izlišno razgovarati o bilo čemu”, optuživši lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića za neozbiljnost i zabavljanje javnosti.

Upitan da prokomentira Izetbegovićevu jučerašnju izjavu o tome kako bi već u ovom mjesecu moglo doći do rješenja u vezi s formiranjem postizborne vlasti u Bosni i Hercegovini jer “približavaju se stavovi“, Dodik je uzvratio smijehom.

“Kakva je to ozbiljnost kad on juče dolazi na sastanak na kome kaže da on vjeruje da će se normalizovati odnosi, a ima samo jedan zahtjev, a to je da Hrvati odustanu od zahtjeva za promjenu Izbornog zakona. Kakva je to ozbiljna stvar? Pa jedina stvar suštinski koju traže Hrvati je to”, rekao je Dodik, prenio je Radio Slobodna Evropa.

On je ustvrdio kako politička grupacija kojoj je na čelu “ničim nije uslovila formiranje vlasti”, te da su bili spremni da to učine “odmah”. “Izlišno je razgovarati o bilo čemu. Napravite neki sporazum za 30 dana da formirate vlast, i od toga ništa. Čujem kaže neki dan da očekuje da će se realizovati sporazum, a u sporazumu piše da važi 30 dana. Kako će se realizovati nešto što je prošlo već mjesec dana?”, upitao je Dodik, govoreći o nedavnom sporazumu tri vodeće stranke u BiH – SDA, Dodikovih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića, koji nije realiziran.

“Zanimljivo. On zabavlja ovu javnost”, ustvrdio je Dodik.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)