Naslovnica Politika Dodik: U BiH je “sve nakaradno”, a SFRJ su “razbili stranci”

Dodik: U BiH je “sve nakaradno”, a SFRJ su “razbili stranci”

356
Milorad Dodik

Beograd — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je BiH “pogrešna zemlja” i da su građani entiteta Republika Srpska po svim anketama i nakon svih izbora “definitivno odlučni da svoj status traže van držav”e.

Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno, da jedno piše u Ustavu, drugo se provodi u praksi. On je ponovio da je “BiH nedovršena država, koncipirana na pogrešnim temeljima i to je nešto što nije sporno”.

“Mi političari u Republici Srpskoj, mislim da nema nijednog, pa ni onog najmanjeg po političkoj snazi koji bi bio protiv takve jedne ideje. Ali, naprosto, uvijek je to vezano za neke međunarodne kontekste i odnose. Naučili smo da razvoj situacije ovdje nije samo naša stvar”, rekao je Dodik za TV Kurir.

Dodik je dodao da su i Jugoslaviju razbili stranci, te da oni i dalje imaju svoje iluzije u regionu.

“Proteklih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to uticalo na naše ljude da kažu da im je dosta, bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH. Šta je pogrešno da Srbi hoće svoju državu”, naveo je Dodik.

(StarMo)