Naslovnica Politika Dodik u Beogradu: Kako Albanci mogu, a Srbi iz BiH ne...

Dodik u Beogradu: Kako Albanci mogu, a Srbi iz BiH ne mogu?

271

Beograd — Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Vučić uradio dobar posao za Srbiju u Washingtonu.

Kako je naveo, Vučić ga je upoznao sa razgovorima u Washingtonu i Briselu, gdje su delgacije Srbije i Kosova protekle sedmice pregovarale o normalizaciji odnosa.

Dodik je ocijenio da je Vučić, kako je rekao, uradio dobar posao, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Istakao je, međutim, da nema očekivanja i ne može da prihvati, kako je objasnio, iskrene nastupe međunarodnih zvaničnika.

“Nemam dovoljno u sebi očekivanja i ne mogu da prihvatim njihove iskrene nastupe vezano za dobre namjere što se tiče Srbije, tih međunarodnih faktora, prije svega ovih iz Brisela”, kazao je on.

Uključujući se u program TV Pink, on je rekao da Bosna i Hercegovina neće priznati Kosovo.

Podsjećajući da ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje Kosovo ili ne, Dodik je ocijenio da je dobro da se na dnevni red Predsjedništva BIH stavi i to pitanje.

Istakao je da će on kao član Predsjedništva glasati protiv priznanja i da u tom slučaju to pitanje ide na sljedeću sjednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, pitanje mora da se šalje Skupštini RS.

“Ako Skupština potvrdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku”, rekao je Dodik.

On je rekao da je bilo neophodno da sa Vučićem razgovara u četiri oka jer je htio da predsjednika Srbije informiše o nekim stvarima koje se događaju u BiH.

“(Bakir) Izetbegović (predsednik Stranke demokratske akcije, SDA) i Bošnjaci, u nastojanju da održe bošnjačku javnost stalno zarobljenu temom sukoba sa Srbima i Srbijom, ponovo pokreću priču o novoj tužbi za genocid”, rekao je Dodik.

Dodao je da je novo pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za genocid samo dio aranžmana i deklaracije koju su donijeli prošle godine u septembru, po kojoj ne bi bilo Republike Srpske (RS), već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

“Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju. Oni bi bili presretni da nema RS i Srbiju naravno ne mogu očima da vide”, ocijenio je Dodik.

Govoreći o statusu Republike Srpske, Dodik je rekao da je nemoguće da na jednom prostoru postoji “jedan slučaj, a da se primjenjuju dvije prakse”.

“Kako Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju to pravo?”, ponovo je upitao Dodik.

On je naveo da je o tome razgovarao sa sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmerom tokom njegove posjete Sarajevu, koji mu je rekao da je stav Sjedinjenih Država da su to neuporedivi slučajevi.

(StarMo)