Naslovnica Izdvojeno Dodik tužakao Komšića Evropskom vijeću

Dodik tužakao Komšića Evropskom vijeću

416
Milorad Dodik

Sarajevo/Bruxelles — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća, Charlesu Michelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da “trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH”.

“Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za vanjsku politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedavajući, eventualno iznijeti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH” – navodi se u pismu Milorada Dodika.

U pismu se konstatira da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo narušiti povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i doprinijeti dodatnoj destabilizaciji BiH, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS.

On je u pismu izrazio žaljenje zbog činjenice da se “propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH”.

(StarMo)