Naslovnica Politika Dodik: Ta antifašistička rezolucija je “podvala političkog Sarajeva”

Dodik: Ta antifašistička rezolucija je “podvala političkog Sarajeva”

414
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrat (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20.maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, “počiva na potpunom revizionizmu”.

Cilj tog dokumenta je, kaže, da “omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu”.

– Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine te ponizi srpske žrtve – ustvrdio je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Pozvao je entitetske parlamentrace da se Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao da je da ta stranka stoji iza rezolucije, koja je, kako kaže, samo jedna od više usvojenih u posljednjih nekoliko godina.

Niko u paralamentu RS ne govori o samom povodu Rezolucije, a to je, kaže, misa za Bleiburg u Sarajevu.

– Tanak je led onih koji su odlučili da sazovu ovu posebnu sjednicu – rekao je Šarović i dodao da vladajuća većina u RS pokušava da Rezoluciji da neko drugo značenje, kao i da ublaži to što je Milorad Dodik predao jasnovačku građu, što je, kako navodi, historijska greška.

(StarMo)