Naslovnica Politika Dodik sve maštovitiji: BiH uporedio sa “džemperom”, koji se pokušava “rasparati” u...

Dodik sve maštovitiji: BiH uporedio sa “džemperom”, koji se pokušava “rasparati” u dijelu RS!?

112

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na početku današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, kazao je da bi potpisivanje sporazuma između BiH i Velike Britanije o partnerstvu, trgovini i saradnji “bilo veoma štetno po interese Republike Srpske”.

Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema RS-u”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS-u.

Uz taj i više drugih razloga protiv potpisivanja sporazuma, Dodik navodi također da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio više odluka štetnih po RS i da današnja britanska vlast “podržava Ashdownov posao”.

– Pokušava se džemper koji se zove Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ponovo rasparati u dijelu koji se zove Republika Srpska – rekao je Dodik pozivajući članove Skupštine da podrže njegov veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesenu 8. juna bez konsenzusa, uz njegovo protivljenje.

Današnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je na Dodikov zahtjev upravo zbog te odluke Predsjedništva BiH, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

(StarMo)