Naslovnica Politika Dodik: Stigla rata, a pare još nismo ni dobili

Dodik: Stigla rata, a pare još nismo ni dobili

448

Foča — Vlada Republike Srpske (RS) će već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine (BiH), Senada Softića, jer nisu raspoređena sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda BiH (MMF), najavio je novinarima u srijedu u Foči predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik.

“Želim da obavijestim javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili,” rekao je Dodik, dodavši da guverner Centralne banke “osporava realizaciju”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da Softić ima sve neophodne papire, koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a.

“Međutim, to je sada neka politička igra u Federaciji BiH i oni žele da nametnu da traže daleko više nego što se može ispuniti”, istakao je Dodik koji je prošle sedmice, 20. maja pozvao Centralnu banku Bosne i Hercegovine da raspodijeli novac od MMF-a.

Centralna banka BiH dobila je 333 miliona eura kredita od MMF-a, a taj novac uplaćen je na račun banke 23. aprila. Radi se o kreditu iz programa hitne pomoći za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije usvojilo Odluku o povlačenju i raspodjeli tih sredstava.

(StarMo)