Naslovnica BiH Dodik: Skupština će o “statusu RS u BiH”

Dodik: Skupština će o “statusu RS u BiH”

457
Milorad Dodik

Banja Luka — Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci da će Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti da posebna sjednica parlamenta “u vezi s aktuelnom situacijom i statusom RS u BiH bude održana između 1. i 5. novembra”.

Dodik, koji je i član Predsjedništva BiH, rekao je da ga je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini “pozvao da pripremi materijal za tu sjednicu”.

“Oni će predložiti da se obratim Skupštini s temom u vezi s aktuelnom situacijom i statusom RS u BiH. Radim na tome sa saradnicima, to je završeno i ostalo je još da ispoštujemo parlamentarne procedure. Početkom naredne sedmice dostavit ćemo cijeli materijal” – rekao je Dodik.

Posebna sjednica Narodne skupštine ranije je najavljivana kao “odgovor” na, kako se tvrdi, “unitarističku deklaraciju SDA”.

SDA je sredinom septembra usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom republika BiH, s tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

(StarMo)