Naslovnica Politika Dodik: Skup u Višegradu nikog ne vrijeđa; SDA traži zabranu

Dodik: Skup u Višegradu nikog ne vrijeđa; SDA traži zabranu

574
Milorad Dodik

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu, 10. aprila da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH formiralo predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“ povodom najave održavanja “Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, gradu na istoku BiH.

Održavanje skupa Višegradu, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), najavljeno je za ponedjeljak, 12. april, a kako se navodi na web stranici Opštine Višegrad, ovaj je datum uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja RS.

“Zašto ne može neko to da organizuje, šta je u pitanju? Povrijeđenost ovih tamo? Pa i mi ne možemo da gledamo razne mudžahedine koji prave razne svoje svetkovine, pa šta,” rekao je Dodik novinarima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da smatra da svaki slobodan neometan skup treba da se održi i da on ne može da vrijeđa i da bude usmjeren protiv ljudi druge vjeroispovjesti.

Obilježavanje se organizuje svake godine na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno.


Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske RS tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Istovremeno iz Stranke demokratske akcije (SDA) 10. aprila su pozvali na zabranu održavanja ovog skupa “zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

“Ukoliko odgovorne osobe iz Ministartsva unutrašnjih poslova (MUP) RS to ne učine, bit će zajedno sa organizatorima suodgovorne za počinjenje ovog krivičnog djela,” navodi se u saopštenju SDA.

Tužilaštvo BiH konačno mora početi da radi posao iz svoje nadležnosti, a prestati zamazivati oči javnosti tzv. „formiranjem predmeta“, koji ne znači ništa, dodaju iz ove stranke.

“S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu), privesti na saslušanje sve ruske državljane koji se evetualno pojave u Višegradu”, zaključuje se u saopštenju.

(StarMo)