Naslovnica Politika Dodik se u Izraelu sastao sa ruskim ambasadorom, hvalio politiku Moskve

Dodik se u Izraelu sastao sa ruskim ambasadorom, hvalio politiku Moskve

167

Zagreb/Tel Aviv — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izazvao je novi diplomatski skandal nakon što se u Izraelu, kamo je otputovao u neku vrstu privatne posjete, sastao danas s ruskim ambasadorom u toj zemlji i taj susret iskoristio kao bi ponovo hvalio politiku koju trenutno vodi Moskva ratujući protiv Ukrajine.

“U ovom trenutku, kada svijet i jedan dio kolektivnog Zapada, pokušavaju svaliti na Rusiju svu krivicu svijeta, mi smo jasno poručili da nismo spremni biti dio te histerije Zapada i ne želimo biti dio politike sankcija koje one uvode Rusiji, nego želimo saradnju. To moj dolazak ovdje potvrđuje”, izjavio je Dodik za Televiziju Republike Srpske (RTRS) nakon susreta s ruskim ambasadorom u Izraelu Anatolijem Viktorovim, prenosi Index.hr.

Dodik: Pokazujemo poštovanje prema moćnoj Rusiji

Dodao je kako u RS-u stalno nastoje pokazati želju za saradnjom, privrženost i poštovanje prema moćnoj ruskoj istoriji, ruskom narodu i ruskoj državi. Viktorov je kazao da je zahvalan Dodiku jer je našao vremena za ruskog ambasadora u Izraelu te kako se zalaže za to da njih dvojica zajedno ne dopuste iskrivljavanje istorije.

Dodik je rekao da Viktorova poznaje iz nekih ranijih perioda, i to iz BiH, ali ostalo je nejasno zašto se on kao član Predsjedništva jedne države sastaje s ambasadorom neke druge u trećoj zemlji. Na to su odmah reagirali iz opozicione parlamentarne Naše stranke, upozorivši kako je Dodik posjetu Izraelu zloupotrebio ne bi li doprinio jačanju ruskog uticaja.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)