Naslovnica BiH Dodik se obratio Nelsonu: Nisu ovo devedesete…

Dodik se obratio Nelsonu: Nisu ovo devedesete…

552
Nelson i Dodik

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da za Republiku Srpsku “ne postoji drugi Dejtonski sporazum” i da ne bi trebalo da postoji ni za ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, “čija država je naporno radila da dođe upravo do toga što on zove retrogradnim”.

– Da smo se svi držali izvornog teksta Dejtonskog sporazuma BiH bi danas zatvarala poglavlja na svom evropskom putu, a ne bi bila u čekaonici za kandidatski status – izjavio je Dodik komentirajući posljednji blog američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, u kojem je naveo da pojedini političari žele da se vrate “na izvorni Dejton”.

Dodik je rekao da je “nesporna uloga SAD” u posredovanju i kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat, ali i “uspostavljen politički sistem kojim je u BiH legalizovana nova unutrašnja organizacija, prema kojoj je, kako i sam Ustav kaže, BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

To što je parafirano u Dejtonu, kasnije potpisano u Parizu, istakao je Dodik, “bila je mjera onoga na šta je Republika Srpska pristala da potpiše sve anekse tog sporazuma”.

– Zato prilično nespretno i ostrašćeno zvuči kovanica koju koristi ambasador Nelson o retrogradnom izvornom Dejtonu, jer Dejtonski sporazum je jedan i njega su potpisale sve strane u BiH uz posredovanje SAD-a – ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je rekao da razgovori o budućnosti BiH, koje inicira Republika Srpska, “služe istom cilju o kojem ambasador Nelson govori, a to je – kako da dođemo do dogovora na pitanje kakva država će zadovoljiti potrebe sva tri konstituitvna naroda”.

– Ovo nisu devedesete, ovdje niko ne poziva na sukobe, poziv iz Republike Srpske je poziv na dijalog, koji je u BiH zamro u dobroj mjeri zahvaljujući miješanju stranih diplomata kojima smo poželjeli dobrodošlicu, ali im nismo dali mandat da uređuju naše živote kako oni misle da treba da izgledaju. Ambasador Nelson ne bi smio da govori u ime građana BiH, što nerijetko čini, jer mu mandat za to nisu dali građani – izjavio je Dodik.

 

(StarMo)