Naslovnica Politika Dodik: Saradnja sa NATO da, ali…

Dodik: Saradnja sa NATO da, ali…

266

Banja Luka — Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je prihvatljiva saradnja sa NATO, ali ne i članstvo u toj vojnoj alijansi.

“Integracija u NATO ne, to je jasna stvar. Istrajavamo mjesecima na toj vrsti priče, kako bi oni koji se zalažu za članstvo konačno shvatili da neće niko doći sa strane i natjerati nas da to prihvatimo”, rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji, na koje se poziva Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da sve zemlje imaju neku vrstu saradnje sa NATO.

“I Srbija ima neki oblik saradnje. Ranije je to imala i Rusija. U ovom trenutku to je zamrznuto, ali može se očekivati da će neki oblik saradnje biti u budućnosti”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, saradnja sa NATO nije sporna, ali jesu integracije.


“Na ovaj način smo i potvrdili sve što smo ranije govorili o tome”, rekao je Dodik.

Na sjednici Vijeća ministara BiH 24. februara, kako je navedeno, donesena je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO.

Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo dokument Realizacija Programa reformi BiH 2019 – 2020”, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima sigurnosti, te resursima i pravnim pitanjima, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da cjelovit dokument dostavi Predsjedništvu BiH i da ovaj dokument proslijedi u sjedište NATO u Briselu.

Ministarstvo vanjskih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti proceduru izrade “Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021”, naveli su iz Vijeća ministara.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 19. novembra 2019. godine prihvatilo je dokument „Program reformi“ koji je trebao značiti nastavak BiH prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO). Program reformi odbrane BiH obuhvata planirane reforme države u nekoliko oblasti, političkoj, sigurnosnoj, pravnoj i odbrambenoj.

Mirko Šarović predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) kritikovao je, takođe na društvenim mrežama, odluke Vijeća ministara o saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom.

„Ovo je skandalozan potez Saveza nezavisnih socijaldemokrata da prihvati Program reformi za NATO, te još jedna sramna potvrda pravog, izdajničkog lica i stvarne politike Milorada Dodika”, napisao je Šarović.

(StarMo)