Naslovnica Politika Dodik saopštio imena kandidata SNSD-a za ministre

Dodik saopštio imena kandidata SNSD-a za ministre

378
Milorad Dodik

Banja Luka — Staša Košarac i Vojin Mitrović su kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata za ministre u Vijeću ministara Bosne i Herecgovine, potvrdio je danas lider stranke Milorad Dodik.

“Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa ići će Staša Košarac, a za ministra transporta i komunikacija Vojin Mitrović”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ostala mjesta iz srpske kvote, kako je dodao, bit će popunjena u skladu s dogovorom s koalicionim partnerima SNSD-a.

Dodik očekuje da će najkasnije do 23. decembra biti zakazana sjednica Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio izabrano novo Vijeće ministara.

“Sinoć smo razgovarali sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je meni i predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji saopštio da će do ponedjeljka dostaviti imena kandidata za ministre”, rekao je Dodik.

Ako to isto učini i bošnjačka strana, kaže Dodik, Tegeltija može u ponedjeljak, 9. decembra da zatraži provjeru kandidata.

Provjera bi trebalo da se završi do kraja sedmice i već 18, a najkasnije 21. ili 23. decembta da se zakaže sjednica parlamenta na kojoj će biti izabrano novo Vijeće ministara.

Time bi se, kaže, završio taj proces, koji je “neopravdano dugo trajao i doveo do zastoja na mnogim poljima”, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)