Naslovnica Izdvojeno Dodik: Šantić srpski pjesnik, ali ga slave svi

Dodik: Šantić srpski pjesnik, ali ga slave svi

847

Mostar — Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru otvorio 100. “Šantićeve večeri poezije” koje i ove godine donose brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i promocije knjiga.

Tom prilikom Dodik je kazao kako je važno da se obilježava djelo i život Alekse Šantića.

“Šantić je pjesnik srpskog naroda i pripada velikanima srpske književne ostavštine, ali je isto tako i pjesnik kojega slave i pripadnici svih drugih naroda. To je čovjek koji je pjevao o ljubavi, koji je volio mir, poštivao komšije i bio patriota i u tom pogledu zaslužuje odnos koji imaju svi narodi u Bosni i Hercegovini”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije Mladen Vesković istakao je kako je ova manifestacije veliki jubilej za srpsku zajednicu u Mostaru, ali i za čitav Mostar, Hercegovinu, BiH i šire.

“Ovo je lijepa prilika da se prisjetimo Alekse Šantića, ali da isto tako pokažemo kako zajedničkim trudom možemo postići mnogo. Između ostalog, rekonstruirana je i ova Saborna crkva koja će služiti ne samo pravoslavnim građanima Mostara, nego i svim ostalim sunarodnjacima i građanima ovog dijela Hercegovine”, kazao je Vesković, prenosi Fena.

Ocijenio je kako su “Šantićeve večeri poezije” prije svega povod za zajedničko okupljanje, saradnju i međusobno razumijevanje.

Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku, nakon čega je uslijedio spomen na njegovu grobu te svečana akademija u povodu obilježavanja ove jubilarne manifestacije.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva, Muzički ansambl Mostarske kiše i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Bojan Kolopić, dok je besjedu o Aleksi Šantiću i Šantićevim večerima poezije održao akademik Jovan Delić.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a osim Mostara, ove godine dio sadržaja održavat će se u Banjoj Luci i Nevesinju.

(StarMo)