Naslovnica BiH Dodik sada “stoji” i Kinu – Traži povlačenje potpisa BiH

Dodik sada “stoji” i Kinu – Traži povlačenje potpisa BiH

122
Milorad Dodik

Banja Luka — Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) uputio je Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda pismo u kojem traži “povlačenje potpisa BiH sa zajedničke izjave o stanju ljudskih prava u kineskoj pokrajini Xinjiang”, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Dodikovog kabineta.

U međuregionalnoj zajedničkoj izjavi, koju je potpisalo više od 40 zemalja, izražava se zabrinutost zbog narušenih prava muslimanske manjine Ujgura u Kini.

Izjavu je u ime Bosne i Hercegovine, 22. juna, potpisala ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Za Dodika je pristupanje BiH međuregionalnoj zajedničkoj izjavi „neustavno djelovanje ministrice i Ministarstva vanjskih poslova BiH“.

„Ministarstvo je tražilo stav i mišljenje od Predsjedništva koje je po Ustavu BiH nadležno za vođenje vanjske politike. Kabinet srpskog člana je zvanično uputio dopis i tražio da BiH ostane suzdržana. Nažalost, iz Ministarstva su prekršili procedure, dali sebi nadležnosti koje ne smiju da daju, izignorisali stav srpskog člana Predsjedništva i pridružili se toj odluci. To je nešto što je nedopustivo“, kazao je za RSE savjetnik Milorada Dodika Radovan Kovačević.

Dodao je da je u pismu upućenom sekretarijatu naglašeno da potpis zajedničke izjave nije zvaničan stav BiH, “jer nisu ispoštovane procedure koje su zakonom propisane”.

(StarMo)