Naslovnica Politika Dodik: RS neće poštovati odluku USK o migrantima

Dodik: RS neće poštovati odluku USK o migrantima

353
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

“Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti s migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK donijela odluku o zabrani prijevoza migranata u taj kanton i unutar njega te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo”, istakao je Dodik za Televiziju N1, prenose bh. portali, pozivajući se na Srnu.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS-a na ovakve mjere je odlično.

“Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prekinuti praksu da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS.

“Pa, cijeli svijet bi se digao zbog toga”, konstatovao je Dodik.

(StarMo)