Naslovnica Politika Dodik: RS je protiv puta u NATO

Dodik: RS je protiv puta u NATO

453

Srbac — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas da je RS protiv članstva BiH u NATO te da će SNSD javno reći da ne želi da bude dio vlasti, ako se nastave uslovljavanja kako da do toga dođe.

Tvrdi da se neće odreći svojih principa ni zbog činjenice da nije formirana vlast na nivou BiH, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodik je u izjavi novinarima u Srpcu rekao da će s predsjedavajućim i drugim članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, o tom pitanju sutra razgovarati s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federicom Mogherini.

“Vjerovatno njih interesuje formiranje vlasti. Ta priča o formiranju vlasti u BiH je već degutatna tema. Ozbiljna šteta je napravljena cijelom društvu. I RS ima ozbiljne štete zbog neformiranja vlasti, ali niko ne mora da računa da je vlast toliko privlačna da bi urušili svoje osnovne principe. RS je protiv puta u NATO i neće tamo ni stići. Ako oni baziraju svoje politike na nečemu drugom to znači stajanje i ja tu ne mogu ništa”, rekao je Dodik.

Smatra da treba odbaciti uslovljavanje u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, jer će, ukoliko to potraje izvjesno vrijeme, SNSD i ne želi da bude dio te vlasti.

Tvrdi da se Nacionalni godišnji plan (ANP) za NATO ne može tako zvati, jer u BiH žive najmanje tri naroda, kao i da neće prihvatiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Određena saradnja s NATO savezom, kako kaže, nije problem.

(StarMo)