Naslovnica BiH Dodik reagovao: PIC “nema smisao, ni pravno utemljenje”

Dodik reagovao: PIC “nema smisao, ni pravno utemljenje”

416
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština Republike Srpske “nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao”, jer, smatra Dodik, “Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH”.

On je ocijenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, “niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao”, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

“Јasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke” – poručio je Dodik.

(StarMo)