Naslovnica Politika Dodik protiv nametnutih rješenja ‘lažnog visokog predstavnika’

Dodik protiv nametnutih rješenja ‘lažnog visokog predstavnika’

131
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska protiv bilo kakvih nametnutih rješenja od OHR-a, što radi “lažni visoki predstavnik”. Dodik je naveo da se “političko Sarajevo” nada pobjedi opozicije u RS-u i da pojedinci izjavljuju da bi u tom slučaju mogli da grade novu BiH.

“To je veoma neizvjesno. Koju novu BiH? Mislim da BiH treba da nestane, a ne da se gradi nova. Nema šanse da se gradi nova i da se upropasti još generacija u neuspjelom eksperimentu”, naglasio je Dodik. Dodik je rekao da mu nisu važne kritike koje dobija iz Sarajeva zbog sastanka sa ruskim ambasadorom u Izraelu Anatolijem Viktorovim, jer nijednu riječ nisu izgovorili protiv Sarajeva.

“Oni bi da pratimo samo njihove migove i po njima postupamo, ali to se, naravno, neće desiti”, poručio je Dodik za RTRS. On je podsjetio da je Viktorov svojevremno rukovodio OHR-om u Mostaru i nije bilo potrebe da mu objašnjava koliko je OHR antidejtonski, iako je dejtonska institucija. Dodik je rekao da je u Izraelu razgovarao i sa ministrom finansija ove zemlje Avigdorom Libermanom kao prijateljom Republike Srpske o finansijskim globalnim pitanjima, o inflaciji.

“Ono što sam mogao da zaključim, čini mi se da svijet nikada nije imao manje poluga da upravlja globalnim procesima kao što je danas. Neoliberalni svijet, koji se nametao u posljednjih 20 godina, očigledno je proglašeno da je kraj te etape, a još nije uspostavljen novi svjetski poredak”, rekao je Dodik. On je naveo da su razgovarali i o mogućim projektima, da je Liberman upoznat o razgovorima sa jednom izraelskom kompanijom koja u Republici Srpskoj želi da napravi akademiju za cyber procese, što je podržao.

“Razgovarali smo njihovim izborima koji se održavaju 3. novembra i našim koji se održavaju 2. oktobra. Bio je zanimljiv razgovor dva prijatelja”, zaključio je Dodik.

Dodik je boravio u trodnevnoj posjeti Izraelu ove sedmice, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)