Naslovnica Politika Dodik: Predviđena sredstva za lokalne izbore

Dodik: Predviđena sredstva za lokalne izbore

249
Milorad Dodik

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da su u Prijedlogu zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020., koji je Predsjedništvo utvrdilo na današnjoj vanrednoj sjednici, predviđena sredstva za finansiranje lokalnih izbora ove godine.

“Vjerujem da će Parlamentarna skupština BiH naredne sedmice usvojiti budžet i riješiti finansiranje održavanja lokalnih izbora”, naveo je Dodik, prenijela je agencija Fena, na koju se pozivaju bh. mediji.

Pojasnio je da ovogodišnje obaveze Republike Srpske po osnovu otplate vanjskog duga iznose 280 miliona KM i manje su za 28 miliona KM nego 2019., dok iste obaveze Federacije BiH iznose oko 530 miliona KM i veće su za 10 miliona nego prethodne godine.

“Budžet ukupno iznosi 1,8 milijardi KM, od čega je oko 800 miliona namijenjeno za otplatu duga entiteta”, precizirao je Dodik.

Dodao je da je osigurano oko 41 milion KM za saniranje posljedica pandemije, tako što su skoro prepolovljeni planirani izdaci za kapitalne nabavke institucija BiH.

(StarMo)