Naslovnica Politika Dodik: Predsjedništvo BiH dalo rok od 24 sata…

Dodik: Predsjedništvo BiH dalo rok od 24 sata…

597
Milorad Dodik

Sarajevo — Predsjedništvo BiH je dalo rok od 24 sata da Vijeće ministara zajedno sa ostalima vidi kako da se riješi pitanje graničnih prelaza na kojima nema karantina, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima Kvinte i EU.

“Sadašnje stanje je takvo da je mjere koje je jednostrano poduzela Federacija BiH, vezano za karantine, koji su dio preporuka Predsjedništva BiH da se uvedu, dovela je i samo Vijeće ministara u probleme, vezano za to kako postupati s takvim prelazima. Tražilo se da se tamo gdje nema karantina da se granični prelazi zatvore. Predsjedništvo je dalo rok od 24 sata da Vijeće ministara zajedno sa ostalima vidi kako da se to pitanje riješi”, rekao je Dodik, prenosi BHRT.

Na sastanku sa Kvintom bilo je riječi i o predstojećem samitu EU i Zapadni Balkan u Zagrebu.

“Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere vezano za 14 tačaka iz mišljenja EU. Mi smo donijeli nekoliko zaključaka, jedan od njih je da se formira ad hoc grupa koju će činiti tri člana Predsjedništva BiH, kolegij Vijeća ministara-predsjedavajući i dva potpredsjedavajuća, te oba kolegija Predstavničkog i Doma naroda i da se sastanemo za pet dana, tačnije u petak i da se donese dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz Mišljenja, kako bi Vijeće ministara moglo da donese Akcioni plan”, rekao je Dodik.

Dodao je i kako je predloženo da Vijeće ministra putem Mehanizma koordinacije okupi sve koji su uključeni u Mehanizam vezano za evropska pitanja i da se razmotre mjere za mogući Akcioni plan i da se eventualno za mjesec dana donese Akcioni plan.

Dodik je rekao kako je prihvaćen Izvještaj Ministarstva odbrane BiH, vezano za postupanje Oružanih snaga u epidemiji i postavljanje šatora.

Potvrdio je da RS ostaje u karantinu jer je, kako je rekao, “1. maj je izazovan datum za širenje korona virusa”.

“Mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu”, rekao je Dodik.

(StarMo)