Naslovnica Politika Dodik pozvao Izetbegovića na sastanak

Dodik pozvao Izetbegovića na sastanak

542
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pozvao je danas lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na razgovor o Ustavnom sudu BiH, te najavio da će poslanički klub ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri uputi na razmatranje zakon u vezi sa izborom sudija tog suda.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, najavio je da će u narednih nekoliko dana biti održani sastanci sa svim predstavnicima političkih partija iz RS-a zastupljenih u parlamentu BiH u vezi s pripremljenim zakonom, koji predviđa da se strane sudije “zamijene“ domaćim stručnjacima.

Potpredsjednici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović zaduženi su, kazao je, da sa stranakama sa sjedištem u Federaciji BiH dogovore da se takvi sastanci organizuju u narednih nekoliko dana.

“Sačekat ćemo druga mišljenja i amandmansko djelovanje”, rekao je Dodik i dodao da nije optimista da će zakon koji predlaže SNSD biti prihvaćen, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrendim zemljištem, ustvrdio je da se RS nalazi u najtežoj situaciju od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To se ne može prihvatiti. Ustavni sud BiH nema neograničeno pravo”, rekao je Dodik, dodajući da je Ustav BiH precizirao da Parlamentarna skupština BiH može svojom odlukom odrediti izbor sudija Ustavnog suda BiH.

Tvrdi da nije tačna izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su neki funkcioneri SNSD-a dobili zemljište, o kojem je odlučivao Ustavni sud BiH te je osudio prijetnje koje je danas uputio šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović redakciji banjalučkog portala “Capital“.

(StarMo)