Naslovnica Politika Dodik opet “zvecka” otcjepljenjem RS

Dodik opet “zvecka” otcjepljenjem RS

335
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovo u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS govorio “o pravu na otcjepljenje RS-a”.

Podsjetio je na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji “garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje”.

“Nesumnjivo da se radi o neprikosnovenim i neotuđivim pravima naroda, a srpski narod u RS ima garantovano pravo da navedene međunarodne norme primijeni kada putem svojih demokratskih i legitimnih organa ocijeni da je kršenje i ugrožavanje njegovih prava nepravnim postupanjem do te mjere ugrozilo suštinu, strukturu i odredbe Ustava BiH, da je vrijeme za povratak onome što je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 1995. godine” – ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati, dodao je, samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka verovatnoća da će se diskriminacija okončati“.

Sve naprijed navedeno je, tvrdi Dodik “ispunjeno, što se može zaključiti i iz površne analize stanja i odnosa u poslijeratnoj BiH”.

“RS koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost – teritoriju, vlast, stanovništvo unijela u Dejtonske sporazume, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR- i Ustavnog suda BiH. Sistematski su joj kršena prava koja ima po Ustavu BiH – otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH bez ustavnog osnova” – rekao je Dodik.

(StarMo)