Naslovnica BiH Dodik opet relativizira teritorijalni integritet BiH

Dodik opet relativizira teritorijalni integritet BiH

102

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, “bez oklijevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu”, ali i istakao da će se “teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem Ustava”.

Dodik je rekao da je očigledno da je u administraciji Brisela Republika Srpska konotirana kao faktor nekog problema, te istakao da je tokom jučerašnje radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom naglasi da nije tačno.

– Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje – da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspjeti ako rušite Ustav te zemlje? Јe li poznato igdje u svijetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci odgovarajući na novinarska pitanja.

Dodik je rekao da takva zemlja sada postoji i da je to BiH, te ocijenio da će se to veoma teško održati.

– Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovdje sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo – mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet – naveo je Dodik.