Naslovnica Politika Dodik opet “jaše”: Mi smo Republiku Srpsku formirali “kao svoju državu”…

Dodik opet “jaše”: Mi smo Republiku Srpsku formirali “kao svoju državu”…

125

Banja luka — Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas da “Republika Srpska mora čekati vrijeme u međunarodnim odnosima kako bi bila svoja na svome”.

“Svijet danas nije onaj od 10 godina, jer je sve postalo kompleksno i problematično i svi se pitaju dokle će sve da traje. Na zapadu je deficit lidera, jer je otišla Angela Merkel. Veliki moćni lideri na globalnom nivou su predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Điping, a ostali pokušavaju da sa nedovršenim političarima grade enegretsku i svaku drugu bezbjednost Evrope”, istakao je Dodik na obilježavanju 30 godina od operacije “Koridor” u Dugoj Njivi kod Modriče.

Napomenuo je da zbog svega trpe građani i da su cijene povišene svugdje zbog loših evropskih političara.

“Ovo govorim, jer sam uvjeren da će veoma brzo doći vrijeme za bitnu odluku srpskog naroda. Nikada nisam odustao od toga da Republika Srpska bude ono što je bila 9. januara 1992. godine. Mi smo Republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nam treba”, rekao je Dodik.

Kaže da je obilježavanje 30 godina od proboja Koridora samo potvrda da su Srbi spremni da izdrže, trpe i dočekaju šta treba.

“Nama je život neodrživ u BiH. U Republici Srpskoj trpimo zbog BiH svih ovih godina, a veliki su 1995. odlučili da kažu da moramo zajedno iako su samo nekoliko godina prije toga razbili Jugoslaviju u kojoj su dominantni bili Srbi, Hrvati i muslimani. Onda su nas sve strpali u BiH”, kaže Dodik.

Naveo je da je ponosan što je razgovarao sa Putinom prije sedam dana.

“Kada sam govorio o ovim našim stvarima i kako vidim situaciju, Putin je rekao Rusija ne napušta prijatelje. Nekima među nama se diže kosa na glavi kada se priča o Rusima. Zašto, pa Rusi su ti koji su istorijski pokazali da nam nisu nanijeli nijedno zlo. Oni su u UN stopirali rezoluciju Velike Britanije da su Srbi genocidni”, podsjetio je Dodik.

Ponovio je da je smiješno da BiH uvodi Rusiji sankcije koja je garant Dejtonskog sporazuma.

(StarMo)