Naslovnica Politika Dodik: Oluja “dio genocidnog plana”

Dodik: Oluja “dio genocidnog plana”

382
Vučić i Dodik; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska državnom komemorativnom ceremonijom u Sremskoj Rači obilježili su u utorak Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” u augustu 1995. godine.

Spomen ploču na mostu u tom mjestu na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, udaljenom nešto više od stotinu kilometara od Beograda preko kojeg su kolone izbjeglica 1995. stizale u Srbiju, otkrili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Milorad Dodik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija više nije nijema na ubijanje njenog naroda.

“Što se tiče onih koji šute o najtežim zločinima iz Drugog svjetskog rata i o najtežem etničkom ćišćenju poslije Drugog svjetskog rata kakvo je bila ‘Oluja’ iz 1995. godine, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo. Pomirenje da, ali poniženje nikada”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija nikada nije od Hrvatske tražila da se prizna “očigledan genocid nad srpskim narodom”, već da se samo pokaže pijetet prema srpskim žrtvama.

“Ali nemojte da nas tjerate da slavimo sa vama ubijanje Srba i da nam govorite kako su to veliki koraci unaprijed”, naveo je Vučić.

On je poručio da Srbija, kako je rekao, nikada neće pristati na poniženje.

“Rekao sam da više neće biti ‘Oluja’ protiv srpskog naroda. Neće ih biti i zbog toga što se Srbija i Srpska više nikada neće svađati”, zaključio je Vučić.

Milorad Dodik rekao je da je ovo datum kada se obilježava veliko stradanje Srba.

“Danas, 25. godina od najvećeg etničkog čišćenja u modernoj Evropi kada je sa svojih ognjišta protjerano 250.000 Srba, vrijeme je da kažemo da je ‘Oluja’ za svakoga od nas, za svakog Srbina, dio genocidnog plana o nestanku Srba, istog onog koji je provodila Nezavisna Država Hrvatska”, izjavio je Dodik.

On je naveo da je nakon “Oluje” prostor Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Slavonije očišćen od Srba.

“Zato je i sada sa ovog mjesta moja molba Krajišnicima, Srbima, ne prodajte zemlju sa koje su vas protjerali. Doći će dan kada će generacije vaših potomaka ponovo na vašim imanjima vratiti ugašena ognjišta”, poručio je Dodik.

Oni su položili vijence za stradale, nakon čega su održani minut šutnje i pomen za ubijene u “Oluji” prije 25 godina koji je vodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

Zbog pandemije korona virusa ovaj Dan sjećanja na žrtve “Oluje” 4. augusta 2020. protekao je bez prisustva građana.

Državno obilježavanje stradanja Srba u akciji “Oluja” zvanično je počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. august bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i Republike Srpske.

U Hrvatskoj se 5. augusta organizuje centralna državna manifestacija kojom se “Oluja” obilježava kao Dan pobjede u Domovinskom ratu, kada su hrvatska vojska i policija povratile kontrolu nad teritorijom do tada samoproglašene Republike Srpske Krajine koju su od 1991. pod kontrolom držale srpske snage.

Podaci hrvatskih nevladinih organizacija govore da je u akciji hrvatske vojske u augustu 1995. ubijeno više od 600 civila i protjerano više od 200.000 građana srpske nacionalnosti.

(StarMo)