Naslovnica BiH Dodik: Odavno se razgovara sa Čovićem i HDZ BIH

Dodik: Odavno se razgovara sa Čovićem i HDZ BIH

457
Dodik i Čović

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sa HDZ BiH i Draganom Čovićem “odavno razgovara” o novom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, čije prisustvo sada kada BiH treba da aplicira za članstvu u EU, smatra Dodik, “nije razumno”.

“Dogovorili smo se i ranije da strane sudije ne mogu biti dio Ustavnog suda jer se time urušava suverenitet BiH, jer je nemoguće da stranac sjedi u Ustavnom sudu. Toga nema nigdje na svijetu” – rekao je Dodik za Televiziju N1.

On je podsjetio da je “čak i Evropska komisija u mišljenju od BiH posebno apostrofirala to pitanje i naznačila da se mora riješiti pitanje stranih sudija”.

Na pitanje kako će ovaj zakon proći u parlamentu bez podrške Bošnjaka, Dodik je rekao da se ne može čekati da samo zato što “neće Bošnjaci” nelegitimni Ustavni sud presudi da postoje samo oni, da se ovdje piše bosanskim jezikom, da se ukida Dejtonski sporazum, naziv Republike Srpske…

Dodik je istakao da insistira i na donošenju novog Izbornog zakona, “jer bi to bilo fer i korektno prema Hrvatima u BiH”.

“Najveći politički bezobrazluk Bošnjaka je da izaberu Hrvata kao hrvatskog predstavnika. Ako hoćete imati stabilnu zemlju, morate uvažiti subjektivitete. Ne možete očekivati od Dragana Čovića da aplaudira tome” – rekao je Dodik.

(StarMo)