Naslovnica Politika Dodik o Palmeru i SAD: Prijete Srbima, podržavaju Bošnjake

Dodik o Palmeru i SAD: Prijete Srbima, podržavaju Bošnjake

489
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Matthewa Palmera, “odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može riješiti problem u BiH”.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba i, kao što vidite, problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali, niti je nestala naša potreba da živimo kao sav normalan svijet – rekao je Dodik za Srnu upitan da prokomentira Palmerove izjave.

On kaže da, umjesto da su energiju i volju utrošili za traženje rješenja za sve, a ne samo za Bošnjake, “službenici američke administracije su 25 godina prijetili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira na to kojoj političkoj garnituri su pripadali”.

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantirana prava, bez obzira na to šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici.

Palmer je ranije izjavio da Dodikove prijetnje da će kriza u Bosni Hercegovini nestati kada BiH nestane “shvata veoma ozbiljno”.

(StarMo)