Naslovnica Politika Dodik o Mladićevom zdravlju: Nizak nivo hemoglobina…

Dodik o Mladićevom zdravlju: Nizak nivo hemoglobina…

391
Ratko Mladić

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudiji Carmelu Agiusu i ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN u kojem je izrazio “zabrinutost zbog lošeg opšteg zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića”.

U pismu, koji je u posjedu agancije ‘Srna’, navodi se da je u podnescima odbrane Ratka Mladića “nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Hagu ne preduzima elementarne mjere u okviru obavezne medicinske njege kako bi riješili njegove postojeće tegobe u pogledu anemije”.

– Nizak nivo hemoglobina ne predstavlja samo opštu prijetnju i opasnost po život, već u dužem trajanju svakako dovodi do smanjenog funkcionisanja i odumiranja moždanih ćelija, a što upravo ima negativan efekat na mentalno zdravlje i sposobnost te osobe. Veoma sam zabrinut, jer se u podnescima odbrane već nekoliko puta ukazuje na okolnost pada kognitivne sposobnosti generala Mladića – istakao je Dodik u pismu.

Član Predsjedništva je naveo da se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema generalu Mladiću.

– Vjerujem da je u interesu kredibiliteta i transparentnosti suda, međunarodne pravde, ali i elementarnih prava generala Mladića da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se njegovo fizičko i psihičko zdravlje stabilizovalo – naglasio je Dodik.

(StarMo)