Naslovnica Politika Dodik o koronavirusu: Pozivam sve da ovo shvate ozbiljno

Dodik o koronavirusu: Pozivam sve da ovo shvate ozbiljno

227
foto: BHRT/Srna

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik smatra da je uvođenje karantina na graničnim prelazima neophodno i da će Predsjedništvo BiH dati saglasnost za ovu mjeru kako bi već od ponedjeljka vojska počela da gradi šatorska naselja u blizini graničnih prelaza u kojima će boraviti građani koji ulaze u BiH.

“Pozivam sve da ovo shvate ozbiljno. Potrebna nam je maksimalna odgovornost i solidarnost”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka zvaničnika RS-a povodom širenja korona virusa, prenosi BHRT.

Dodik očekuje da će polovinom naredne sedmice biti postavljeni karantini i naveo da će Vijeće ministara BiH posredstvom Ministarstva odbrane angažovati Oružane snage na postavljanju šatora.

On je ukazao da će narednih mjesec i po dana biti teški za ekonomiju u Republici Srpskoj.

U Banja Luci je danas održan sastanak predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima republičkih institucija, predstavnicima RS-a u institucijama BiH i članovima Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva virus korona.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će veoma brzo biti uveden obavezan karantin u blizini graničnih prelaza za građane koji dolaze iz inostranstva da bi se spriječilo širenje virusa korona.

Cvijanović je rekla da će to biti šatorska naselja kako bi se spriječilo da virus uđe u zdravstveni sistem.

To se, kako je navela, uvodi da bi se uvelo više reda jer se na svijest građana ne mogu osloniti.

Ona je ukazala da građani nisu dovoljno disciplinovani, koja jedino može da spasi građane od širenja zaraze, te ukazala da je bilo situacija da su građani dolazili iz inostranstva i pravili okupljanja.

“Ne možemo se osloniti samo na savjest građana, neophodna je gvozdena disciplina i apsolutna saradnja građana i institucija. Mora postojati zajednička svijest i savjest da svi zajedno, i institucije i građani, reaguju na borbu protiv virusa korona”, rekla je Cvijanović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštine Republike Srpske Alen Šeranić ukazao je na važnost da se smanji socijalni kontakt da bi se spriječilo širenje virusa korona.

Šeranić je istakao da se pokazalo da se pojedini građani ne ponašaju odgovorno.

On je ukazao na potrebu da se smanji broj ulaza na graničnim prelazima i da se daju rješenja o samoj izolaciji.

“Pojedini građani nisu disciplinovani i moraćemo pojačati mjere kontrole uz angažman inspektora”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je u Republici Srpskoj ukupno zaraženo 15 lica, da nema novooboljelih, da je trenutno 246 osoba pod nadzorom, a da je 161 osoba napustila zdravstveni nadzor.

(StarMo)