Naslovnica Politika Dodik o “germaniziranim Bošnjacima” i “nemetnutoj BiH”

Dodik o “germaniziranim Bošnjacima” i “nemetnutoj BiH”

145

Banja Luka — Vanjska politika SR Njemačke je usmjerena na antiustavno i antidejtonsko djelovanje na BiH. Pod utjecajem “germaniziranih Bošnjaka” vodi politiku u BiH”, rekao je Dodik u obraćanju pred poslanicima NSRS.

U Banjoj Luci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese ovog bh. entiteta.

Ni ovo obraćanje nije prošlo bez pominjanja “bosanskih muslimana”, kako Dodik naziva Bošnjake.

“Svijet se mijenja pred našim očima. Mnogo stvari je krenulo naopako na globalnom nivou. Minimizirana je uloga Ujedinjenih naroda. Moramo odustati od BiH koja nije ustavna i dogovorena od strane tri naroda. Današnja BiH je nametnuta, za takvu se ne smijemo vezivati da ne bismo žalili kad odemo. BiH kakvu su stvorili stranci mora da nestane. Privid uspjeha je samo propagandni trik” – kazao je Dodik.

PDP i SDS su se usaglasile da neće prisustvovati ovoj posebnoj sjednici.

“Ne želimo da podržimo politiku izolacije RS. Nećemo podržati ono što traži Dodik, pozicija RS je pogoršana posljednjih mjeseci, ovime bi se nanijela i ekonomska šteta, izgubili bismo jednog od najvažnijih ekonomskih partnera, šteta bi bila nemjerljiva”, saopštio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

(StarMo)