Naslovnica Politika Dodik o Drugom svjetskom ratu: Najviše žrtava je među Srbima

Dodik o Drugom svjetskom ratu: Najviše žrtava je među Srbima

354
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je borba za slobodu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu bila “integrisana sa nastojanjima progresivnog dijela čovječanstva da se suoči sa fašizmom” i naglasio da revizija istorije, pogotovo Drugog svjetskog rata, “ne može da prođe”.

Dodik je rekao da je 9. maj 1945. godine obilježio kraj jednog velikog stradanja koje je uzelo nekoliko desetina miliona žrtava, od kojih je najviše bilo iz Sovjetskog Saveza, kao i da nije zanemarljiv ni broj onih koji su sa prostora bivše Јugoslavije, a većinu su u znatnom obimu činili Srbi.

– Srbi su i digli ustanke protiv fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske i naravno, njemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru – rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede u Banja Luci.

On je istakao da su Srbi, koji su se masovno odazvali pozivu na ustanak, činili to zbog egzistencijalnih razloga jer su njihov život i egzistencija bili do kraja ugroženi, njihovo postojanje na ovim prostorima potpuno dovedeno u pitanje.

– Zato su se Srbi masovno odazvali u Narodno oslobodilačku borbu i bili masovno pripadnici Narodno oslobodilačke vojske do kraja rata kada su vidjevši ko su pobjednici u tu vojsku pohrlili muslimani tadašnjeg vremena, a današnji Bošnjaci i da se prikažu kao neko ko je dao neku vrstu doprinosa – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, prije toga oni su masovno učestvovali u izgradnji Nezavisne Države Hrvatske, koja se hranila krvlju srpskog, jevrejskog i romskog naroda i “dok je bilo te krvi ta država je postojala”.

– To što je Јasenovac živio pet mjeseci nakon oslobađanja Beograda govori sama koliko je komunistička vlast bila indolentna prema činjenici da postoji Јasenovac i stradanje Srba u njemu – naveo je Dodik.

(StarMo)