Naslovnica Politika Dodik o Britancima: Svoju viševjekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH

Dodik o Britancima: Svoju viševjekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH

109

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da “ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH”, te da je to “manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni BiH očigledno vide”.

Dodik je istakao da je “uspostavljanje centra za tzv. “cyber sigurnost drugo ime za uspostavljanje britanskog obavještajnog punkta”.

– Osim nelegalnog Visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja – izjavio je Dodik za Srnu, upitan da prokomentariše najavu Velike Britanije da će poslati vojne stručnjake u BiH.

Prema njegovim riječima, “secesionizam je pitanje za Britance, ali ne u BiH već u Škotskoj i dobro bi bilo da se time pozabave na svojoj teritoriji”.

– Svoju viševjekovnu frustraciju Rusima bi da izliječe na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovdje. Valjda procjenjuju da tako njihovi kandidati iz PDP imaju bolje šanse – rekao je Dodik.

Velika Britanija danas najavila kako šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu da bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a i promovirali stabilnost i sigurnost” u zemlji.

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za (ruskog predsjednika Vladimira) Putinove pogubne težnje”, naveo je u izjavi britanski premijer Boris Johnson.

(StarMo)