Naslovnica Politika Dodik: Nijedan korak ka NATO-u

Dodik: Nijedan korak ka NATO-u

375
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da BiH neće ostvariti nijedan korak ka integraciji u NATO i da neće biti knjiženja vojne imovine dok vlast čini SNSD i njegovi partneri.

“Dok moji ljudi sjede u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i dok sam ja u Predsjedništvu BiH nećemo se pomaknuti nijedan korak prema integraciji BiH u NATO. NATO u posljednjih nekoliko mjeseci nije pomenuo riječ integracija, nego partnerstvo”, rekao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH, novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je NATO prošle godine jasno dao do znanja da će aktivirati Akcioni plan za članstvo /MAP/ pod uslovom da mu iz BiH bude dostavljen godišnji nacionalni plan /ANP/.

“Taj plan nije dostavljen, niti je NATO ikada potvrdio da je dobio ANP i da se radi o aktiviranju MAP-a. Mi smo u Programu reformi rekli da nema prejudiciranja članstva BiH u NATO-u i da će za svaku odluku o eventualnoj integraciji BiH u NATO biti potrebna nova odluka Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Kroz to smo se odmakli od NATO-a”, pojasnio je Dodik, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)