Naslovnica Politika Dodik nije “ratnik”, on je kreator “vječnog haosa”!

Dodik nije “ratnik”, on je kreator “vječnog haosa”!

164
Dodik i Vučić

piše: Faruk Kajtaz

Banja Luka/Beograd — Kako se Dodik „vadi“ na primjedbe da želi odvojiti RS i pripojiti je Srbiji?

Pričom o tome kako „nema namjeru ratovati“ za suverenitet ovog entiteta u sastavu dejtonske BiH!

I ne treba! Taj prljavi i krvavi posao su za njega i elitu, koju predstavlja u Banja Luci i Beogradu već su odradili Radovan Karadžić , Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, ali i cijela kamarila ratnih zločinaca na raznim nivoima političke i vojne nomenklature.

Dodikova uloga od prvog dana nije bila ratna, već remetilačka i „mirotvorna“.

Njegov cilj je da političkim sredstvima obesmisli svaku moguću i funkcionirajuću BiH i za taj pakleni plan mu ne treba nikakav rat, već insistiranje na „slovu Dejtona“. Što više priče o nekom „izvornom Dejtonu“, to manje prave BiH, koja bi trebala ići prema EU i Dodiku vrlo mrskom NATO savezu.

Baš to Banja Luka i Beograda neće uz lagano, ali jasno poguravanje iz Moskve.

I zato je tu Dodik, da po potrebi razvali svaku ozbiljnu inicijativu, obesmisli svaki smisao i zamuti vodu kada zatreba. Nije njegova uloga da nadgleda baterije haubica sa vojnim dvogledom oko vrata poput Karadžića ili da nakon genocida „poklanja“ Srebrenicu Srbima, poput Mladića.

Njegova uloga je da sve to ostavi „netaknuto“ i da u BiH igra ulogu čvrstog pregovarača, koji se ne pogađa oko bilo čega, koji ne želi ništa i čiji je jedini „modus operandi“ – što više haosa, to bolje!

U stopu ga, naravno, prati „glavni iz Beograda“, Aleksandar Vučić, još jedan od onih koji su se „presvukli“ i sada bez trunke stida glume mirovnjake i pomiritelje. Prvo se malo pucalo, zatvaralo i nešto naroda pobilo, ali Bože moj, rat je bio. Sada treba sarađivati – tako nekako Vučić objašnjava svoja stajališta. Čak i po televizijama u BiH.

„Poštuje BiH“, ali mu je „draža RS“.

O „non paperu“ Dodik i Vučić, vidi vraga – nemaju pojma. Nikada ga nisu niti vidjeli!

Loš mali igrokaz, koji više podsjeća na crni humor, nego suvisla objašanjenja iz domena geopolitike i realnosti. To da njih dvojica nisu znala za „non paper“ ili da je isti „izmišljotina iz Sarajeva“, mogao bi „povjerovati“ samo onaj, koji je sa njima vjerovatno i kreirao ovaj dokument.

To je ta nova-stara taktika iz Beograda. Korak po korak, do suverenosti.

Potreban je samo protok vremena i dovoljno Dodikovih opstrukcija uz asistenciju Mostara i Zagreba. Za početak treba napraviti „federalnu BiH“, pa onda čekati novi povoljan trenutak i „završiti stvari“.

Janša prvo “preplaši Evropu”, pa onda Beograd i Zagreb ponude “rješenje”, odnosno „suverenu“, ali federalnu BiH.

A do tada treba pričati priču o „miru razvoju i saradnji“ i na svaku mogućnost normalizacije prilika u BiH reagovati pričom o izvornom Dejtonu.

I “mutiti” po potrebi…više puta na dan.