Naslovnica Politika Dodik: Neprihvatljiva odluka Hrvatske…

Dodik: Neprihvatljiva odluka Hrvatske…

487
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je kao “neprihvatljivu” odluku Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori izgradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Očekujem da će Hrvatska ovom pitanju dati prioritet te da će doprinijeti da se ono riješi u duhu dobrosusjedskih odnosa – istaknuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je jedna od prvih inicijativa koje je pokrenuo nakon što je preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nakon oktobarskih izbora 2018. godine, bila stavljanje na dnevni red pitanja rješavanja odlaganja radioaktivnog otpada na padinama Trgovske gore, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

– Imajući u vidu da bi odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac ugrozilo živote skoro 250.000 građana RS i BiH iz 13 općina koje se nalaze u slivu rijeke Une, Predsjedništvo BiH je u martu 2019. godine pokrenulo niz aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima da bi Hrvatska na području svoje teritorije osigurala drugu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, a koja ne graniči s teritorijom BiH – istaknuo je Dodik.

(StarMo)