Naslovnica Politika Dodik: “Nepravedna” situacija za Srbe u CG

Dodik: “Nepravedna” situacija za Srbe u CG

524
Milorad Dodik

Beograd — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nije trenutak za dolazak crnogorskog predsjednika Mila Đukaonovića u tu zemlju jer bi njegov dolazak “dodatno ponizio srpski narod”.

“U uslovima kada našem narodu uzimate dostojanstvo i pokušavate oduzeti imovinu u Crnoj Gori nije prihvatljiv dolazak predsjednika te zemlje kako bi odavde slao poruke protiv sprskog naroda”, rekao je Dodik u intervjuu za izdanje “Politike” od nedjelje, prenosi Radio Slobodfna Evropa.

Prema njegovim riječima, situacija u Crnoj Gori je “nepravedna” za Srbe, a “mirni protesti koji se dešavaju su odbrana od jedne osione državne odluke koja nije uvažavala bazične interese tih ljudi”.

Protesti i litije pristalica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori počeli su nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine.

Taj zakon je za SPC sporan zbog člana koji propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja se sagrađena ili je bila u državnoj svojini do 1918. godine. Ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom, podsjeća RSE.

(StarMo)