Naslovnica BiH Dodik: Nema puta BiH u NATO…

Dodik: Nema puta BiH u NATO…

461
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da “nema puta BiH u NATO”.

Dodik dodaje kako “nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsjedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno sa predsjednicom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima”.

“U posljednje vrijeme nigdje od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli ‘na putu saradnje'”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jeste, da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), te napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH.

“Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-om i mi to činimo”, istakao je Dodik.

On je podsjetio na nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

“Izetbegović to nije govorio, dok je sa njim u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i nedozvoljavamo da ide”, pojasnio je Dodik.

(StarMo)