Naslovnica Politika Dodik: NATO bombardovao Srbe – Inzko “laže”…

Dodik: NATO bombardovao Srbe – Inzko “laže”…

379
Milorad Dodik

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je u intervjuu za ruski portal Interaffairs kazao da NATO put BiH uopće nije izbor BiH jer je, tvrdi, RS protiv takve integracije.

“NATO je dva puta bombardovao Srbe, jednom u RS-u i jednom u Srbiji. Izdržali smo ogromne ljudske i materijalne gubitke, ostavljajući zauvijek osiromašeni uranij za naše stanovništvo, koje će stoljećima uzrokovati maligne bolesti kod rođene djece. A to čovjek ne može prihvatiti. Ukoliko bismo se složili da krenemo ka pristupanju NATO-u, to bi bilo moralno opravdanje za ubice naše djece i njihove postupke” – izjavio je Dodik, propustivši spomenuti da je podržao zakone koji podrazumijevaju put BiH ka članstvu u NATO-u kada su navodna loša sjećanja na NATO bombardovanje bila mnogo svježija.

Za visokog predstavnika Valentina Inzka je kazao da “već godinama kontinuirano govori laži o situaciji u BiH”, te da namjerno dovodi u zabludu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) “stvarajući atmosferu nestabilnosti koja opravdava njegovo postojanje i njegove postupke”.

“Njegov glavni zadatak bio je zaštititi Dejtonski sporazum u izvornom obliku, ali postoje snimljeni videodokazi o jednom od Inzkovih prethodnika Paddyja Ashdowna, koji se hvalio u britanskom parlamentu, rekavši da je “morao zavrtati ruke lokalnih političara kako bi promijenio Dejton”. Tako je priznao zločin koji je počinio” – kazao je Dodik.

Ponovio je da entitet RS ne može tužiti visokog predstavnika, ali da je zahvalan Rusiji što je omogućila tom bh. entitetu da Vijeću sigurnosti podnese svoj “istinit izvještaj”.

Požalio se Dodik i na Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), koja, kako je kazao, “direktno krši Dejton, zalažući se za unitarnu Republiku BiH”.

(StarMo)