Naslovnica Politika Dodik “naružio” njemačkog ministra: “Niste se potrudili”…

Dodik “naružio” njemačkog ministra: “Niste se potrudili”…

153
Milorad Dodik

Banja Luka — Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakao je da se Heiko Maas, kao ministar vanjskih poslova jedne tako važne države kao što je Njemačka, nije potrudio “utvrditi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim”.

“Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi”, istakao je Dodik u pismu upućenom Maasu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Dodik je rekao Maasu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, “politikama koje se vode u Republici Srpskoj”.

“Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Njemačke!?”, naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog vijeka koštao tako i toliko da sebi ne može dozvoliti nove sukobe.

“Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik njemačkom ministru.

(StarMo)