Naslovnica Politika Dodik: Međunarodna zajednica nameće

Dodik: Međunarodna zajednica nameće

230
Milorad Dodik

Bosanska Krupa — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da uspostavljanje kontakt tačke za saradnju s Europolom u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nije konačna stvar, ali da je i to bolje rješenje od onog koje je bilo do sada.

Dodik je u izjavi novinarima u Krupi na Uni istakao da je policija bh. entiteta RS dala svoj stav u vezi s ovim pitanjem.

Lociranje određenih stvari, kako kaže, stalni je problem na nivou BiH.

– Zna se da po Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH nema ni Ministarstvo sigurnosti, ni Vijeće ministara ovakvo kakvo je sada… – ustvrdio je on i dodao da neke institucije međunarodne zajednice žele da izgrade taj sistem te da je “sav problem u tome”.

– Mi sad imamo činjenicu da postoji Ustav koji ne prepoznaje takve nadležnosti na nivou BiH i imamo nasilje međunarodne zajednice koja nam te stvari nameće – tvrdi Dodik, prenijeli su bh. mediji.

Kazao je i da je za njega nemoguće da predstavnik Srba prisustvuje obilježavanju hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” i da bi to bilo nekorektno prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

On je u Hašanima prisustvovao svečanom otvaranju replike rodne kuće pisca Branka Ćopića.

(StarMo)