Naslovnica Politika Dodik-Lavrov: Dejtonski sporazum nije napravljen da bude mijenjan

Dodik-Lavrov: Dejtonski sporazum nije napravljen da bude mijenjan

279
foto: RSE

Istočno Sarajevo — Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je u ponedjeljak navečer, 14. decembra u Istočnom Sarajevu da je Dejtonski sporazum ‘temelj funkcionisanja BiH, te da ‘treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta’.

„Temeljni principi zahtijevaju da se riješe preko unutrašnjeg dijaloga i bez miješanja u unutrašnje stvari izvana. Htio bih reći da svaki pokušaj rušenja Dejtona može da izazove najozbiljnije rizike i posljedice. Znam kako je teško bilo da se izgradi Dejtonski sporazum i bez jedne komponente može biti ugrožen cijeli sistem i postati prijetnja za stabilnost. Dejtonski sporazum ne stvara prepreke između odnosa BiH i Evropske unije. Ne miješamo se u taj proces“, rekao je Lavrov.

Kako je kazao, primio je ‘k znanju odluku RS o vojnoj neutralnosti’, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lavrov je rekao i da se zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, te najavio nova ekonomska ulaganja u Republiku Srpsku.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, kazao je kako Republika Srpska ima posebnu čast da, u danu kada je potpisan Dejtonski sporazum (14. decembar), ugosti ‘najdražeg gosta’, Sergeja Lavrova. Dodik se zahvalio Rusiji zbog kreiranja i implementacije Dejtonskog sporazuma.

„Važna tema našeg razgovora je bila Dejtonski sporazum, koji nije napravljen da bude mijenjan i ukinut bez dva entiteta i tri suverena naroda. Mi smo dugo godina izražavali protivljenje intervencionizmu koje dolazi u liku visokog predstavnika, zato tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta. Naše viđenje bonskih ovlaštenja je da to je podvala i da je Vijeće za implementaciju mira formirano poslije Dejtonskog sporazuma i da ta ovlaštenja nije moglo dati visokom predstavniku.

Gospodin Lavrov je došao u prijateljsku Republiku Srpsku i pričali smo o međusobnim odnosima koji su dobri i nema nijedno otvoreno pitanje RS i Ruske Federacije. Imamo vrlo uspješnu ekonomsku saradnju koja se odvija u niz projekata“, kazao je Dodik.

Prvi čovjek Kolektivnog šefa države je kazao i da ‘Republika Srpska ne prihvata integraciju u NATO’.

“Niti prihvatamo da BiH ima Komisiju za integraciju u NATO. Izražavamo spremnost da sarađujemo, ne da se integrišemo. Republika Srpska ne vidi dobrobiti integracije sa NATO-om. Pitanje našeg odnosa vezano je za pozicioniranje Srbije i njene vojne neutralnosti“, rekao je Dodik.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov stigao je u ponedjeljak (14. novembra) u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH). U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak navečer susreo se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

(StarMo)