Naslovnica Politika Dodik komentarisao reisa: Ranije poznat po teškim izjavama…

Dodik komentarisao reisa: Ranije poznat po teškim izjavama…

87
Milorad Dodik

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da se istup reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića “ne razlikuje se od istupa bilo kog bošnjačkog političara, te da to najbolje dokazuje njegova tvrdnja da je džamija odlučujući faktor u političkoj utakmici među muslimanima”.

“Reis Kavazović od ranije je poznat po teškim izjavama koje sam često izjbegavao da komentarišem upravo iz razloga što je riječ o vjerskom autoritetu muslimana u BiH. Ovoga puta reis Kavazović nastupio je kao političar čime mi je otvorio prostor da mu odgovorim jezikom kojim se obojica služimo”, istakao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Kavazovića da su stavovi Islamske zajednice u BiH uvijek bili, kako kaže, staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, te iznio optužbe na račun srpskog člana Predsjedništva BiH.

Da je Kavazović zaista okrenut suživotu, toleranciji i zajedništvu, rekao je Dodik, imao je odličnu priliku da javno opomene Bakira Izetbegovića da se ne može na obračunavati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime bi posvjedočio da je ono što tvrdi da jeste, a u stvari nije.

“Umjesto toga Kavazović pokušava da se jezikom nedostojnim jednog vjerskog lidera obračuna sa Miloradom Dodikom, legalno izabranim predstavnikom Srba u Predsjedništvu BiH. Sve što je rekao reis Islamske zajednice u BiH, više govori o karakteru i usmjerenju zajednice koju vodi, nego o političkom djelovanju Milorada Dodika”, naglasio je Dodik.

 

(StarMo)