Naslovnica Politika Dodik kod Irineja: Za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice

Dodik kod Irineja: Za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice

507
Screenshot: RSE

Beograd — Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, u prisustvu vjernika, organizovano je tradicionalno paljenje badnjaka uoči Božića.

Badnjak je zapaljen u prisustvu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinija i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Iako je bilo najavljivano, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao paljenju badnjaka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poglavar SPC čestitao je Božić svim vjernicima u zemlji i inostranstvu, te dodao da posebno želi sretan praznik “braći u Republici Srpskoj jer smo jedinstven narod”.

“Želio bih da tako bude i sa bratskom Crnom Gorom što narod u Crnoj Gori danima pokazuje da je većinom srpskog porijekla, da čuva svoju vjeru i pokazuje jedinstvo i u otadžbini i van nje”, rekao je Irinej nakon paljenja badnjaka koje je uoči Božića organizovano ispred hrama Svetog Save u Beogradu.

On je posebno zahvalio članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku koji je prisustvovao nalaganju badnjaka i uputio pozdrav narodu Republike Srpske jer, kako je dodao, “mi dišemo jednim duhom”.

Patrijarh Irinej se uoči nalaganja badnjaka sastao sa Dodikom u zgradi Patrijaršije SPC u Beogradu. Kako prenosi agencija Srna, on je nakon susreta rekao da „za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu“.

“Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će poslije biti dostojnih nasljednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska neodvojiva od “srpskog centra” i dodao da se nada da je „Srbija centar srpstva“, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom svijeta.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)