Naslovnica Politika Dodik kao i obično o BiH – Malo “ovo, malo “ono”…

Dodik kao i obično o BiH – Malo “ovo, malo “ono”…

95
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na pres-konferenciji održanoj povodom današnje posjete Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Vlade i Skupštine te zemlje, optužio je “politiku Sarajeva” za izostanak saradnje s Republikom Srpskom (RS) te za zahtjeve o ukidanju tog entiteta i eliminaciju njegove institucionalne snage.

Između ostalog je kazao da je “Sarajevo potpuno bolesno u političkom pogledu” i da su izjave llidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegović nakon aktueliziranja teme „non paper“ nešto što je “nama poznata ideologija”.

– Ni mi ni Srbija nismo izazvali, plasirali „non paper“, to je došlo sa strane. A mi ne želimo nikakakv sukob, eksces, pa ni na individualnom nivou – kazao je Dodik.

On ističe da Sarajevo “očigledno drukčije misli” dodavši da ne želi polemizirati dalje u ovoj priči s Izetbegovićem i da je Bosna i Hercegovina podijeljena na entitete, jer je tako istorija učinila.

Više puta je ustvrdio da Republika Srpska “ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine”. U kontekstu eventualnog razdruživanja, što bi, po njegovim riječima, uzrokovala isključivo loša politika Sarajeva, Republika Srpska bi “otišla s 49 posto pripadajuće teritorije Bosne i Hercegovine”.

Po Dodikovim riječima, Republika Srpska i dalje nastoji afirmisati dejtonski princip „slovo Dejtona“, kako je dodao, “te nikad neće povući nijedan ratni potez vezano za njen status”.

 

(StarMo)