Naslovnica Politika Dodik: Jesam za mirni razlaz

Dodik: Jesam za mirni razlaz

335
Milorad Dodik

Istočno Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare, u utorak 13. aprila u Istočnom Sarajevu kazao je da odbacuje svaku mogućnost rata, ali da će raditi na mirnom razilaženju države BiH.

“Razgovor sa Pahorom (Borut Pahor predsjednik Slovenije) koji je naveo gospodin Komšić (Željko Komšić član Predsjedništva BiH). Oni se hvale da su odgovorili mogućnošću rata, ali kome je danas do rata. Opcija o mirnom razlazu je jedna od i o njoj se može pričati. Dok ja sjedim ovdje neću dopustiti da dođe do mogućnosti rata”, kazao je Dodik, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio je da je kako je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom posjete BiH, 5. marta, pitao “je li moguć miran razlaz u BiH”. O tome je u ponedjeljak 12. aprila razgovarao sa slovenskom ambasadorkom u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare najavio kako će Predsjedništvo BiH u srijedu 14. aprila usvojiti budžet i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kazao je da mu je drago što je u budžetu planirano 21 milion konvertibilnih maraka (oko 10,5 miliona eura) za saniranje posljedica pandemije.


Ponovio je kako je državni nivo vlasti u BiH neupješan i trom i da je dominantna priča o izmjeni Izbornog zakona.

“Republika Srpska (RS) je izvan tog procesa, jer mi imamo spreman odgovor na to pitanje. Nemogućnost iznalaženja dogovora u Federaciji BiH dovodi do pojava tipa Komšić u Predsjedništvu, a nema niti jedan Bošnjak koji može reći da je to dobro. Deprimirajuća vijest da se tamo ništa ne dešava i da se ne može formirati vlast u FBiH”, izjavio je Dodik.

(StarMo)