Naslovnica Politika Dodik ima prijedlog o imovini države: Sve da pripadne entitetima!

Dodik ima prijedlog o imovini države: Sve da pripadne entitetima!

62
Milorad Dodik

Sarajevo — Ostvarivanje napretka na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji te potreba da se dođe do dogovora o deeskalaciji stanja u BiH bile su osnovne tema današnjeg susreta članova Predsjedništva BiH s evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Várhelyijem, koji boravi u posjeti BiH.

Kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dodajući da je ponovljen stav da se BiH nalazi u najvećoj političkoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali Dodik tvrdi da je “BiH u stalnoj krizi od Dejtona”.

– Sada se pokušava napraviti uporište za neustavne odluke Ustavnog suda BiH poput presude o državnoj imovini koja je ranije presuđena ili dogovorena u Ustavu BiH. To nije nadležnost BiH – dodaje Dodik.

Njegov prijedlog je da dva bh. entiteta i Brčko Distrikt “naprave sporazum o imovini gdje će priznati da imovina koja se nalazi na prostotu entiteta pripada entitetima i da u tom pogledu imovina utvrđena sukcesijom bivše Jugoslavije koja se nalazi na prostoru drugih zemalja pripadne državi BiH”.

Također, predlaže da entiteti mogu dozvoliti državi korištenje imovine ukoliko to njima treba, a kada su u pitanju Oružane snage BiH oformljene dogovorom dva entiteta, Dodik predlaže da one budu smanjene za pola u sastavu i troškovima.

S druge strane, Dodik kaže da je Várhelyi naglasio potrebu očuvanja mira i stabilnosti što je za njega razumno jer tvrdi da iz Republike Srpske nikada nisu ni pozivali na neku vrstu rata.

– Pristup komesara je bio jasan i korektan u smislu da se nastavi s evropskim putem i da se pređe u operativnu fazu vezanu za Investicioni plan. Rekao sam da ćemo mi podržati svaku odluku koja znači realizaciju projekata jer je netačno da su državne institucije u blokadi – kaže Dodik.

Tvrdi da je Predsjedništvo BiH donijelo svaku odluku, ali je o njoj svoj konačan stav dala Narodna skupština Republike Srpske.

(StarMo)