Naslovnica Politika Dodik: I RS ima svoj “non-paper”

Dodik: I RS ima svoj “non-paper”

319
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u ponedjeljak, 3. maja, da da u BiH nema nikakvog kohezivnog elementa koji bi mogao okupiti konstitutivne narode, te ocijenio da će “doći vrijeme mirnog razlaza”.

Komentirajući situaciju u vezi s neslužbenim diplomatskim dokumentom, navodno upućenim iz Slovenije u Brisel, Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-paper.

“Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima”, dodao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulirati svoju platformu za pregovore s Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome šta i kako raditi u BiH, “naravno bez stranaca”, kazao je Dodik.

Dodik je još jednom rekao da “su stranci ovdje dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment”.

(StarMo)