Naslovnica BiH Dodik i Čović u Mostaru: “Imamo saglasnost”…

Dodik i Čović u Mostaru: “Imamo saglasnost”…

512
Čović i Dodik

Mostar — “Mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da uspostavimo Vijeće ministara i imamo vlast u punom kapacitetu”, rekao je Dragan Čović (HDZ BiH), nakon susreta u Mostaru sa delegacijom SNSD-a, prevođenom predsjednikom te stranke – Miloradom Dodikom.

Čović je naglasio kako je “krajnje vrijeme jda se uspostavi Vijeće ministara” i da mu se “čini da nismo više daleko od toga”.

“Saradnja SNSD-a i HDZ-a je da prenesemo intenzitet od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH. Ja sam tom saradnjom prezadovoljan” – kazao je lider HDZ BiH.

Dodik je kazao kako “HDZ i SNSD imaju saglasnost o formiranju Vijeća ministara i da se oko toga nisu morali dogovarati ponovo”.

“HDZ ima otvoren pristup prema NATO integracijama, ali ne smatra da je potrebno operativno zaustaviti svaki nivo zbog nekih tehničkih pitanja kao što je ANP. Za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to dobro razumijemo”, rekao je Dodik.

Dodik takođe smatra da je “ANP nametnut kako bi se riješila neka druga pitanja”.

Dodao je i da SNSD “podržava HDZ da se dođe do izmjena izbornih procedura i rješenja da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da im ne bira neko drugi”.

“To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz rješenja. A ovako kada manipulišete to, spremni ste da manipulišete i druge stvari. Nevjerovatno je da se toliko vremena to ne želi promijeniti. To dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda”, kaže je Dodik.

(StarMo)